Een verhaal van honderd jaar. Een eeuw aan rijke geschiedenis en mooie verhalen. Een eeuw van groeien, vallen en weer opstaan. 100 jaar Hekstra. 100 jaar niet zomaar een rietdekker, dakmeester of bouwer. Maar makers van impact en makers van verandering! Bekijk hieronder onze nieuwe jubileumvideo over hoe de weg die Ebele Hekstra in 1925 is ingeslagen ons heeft gebracht waar we nu staan: een familiebedrijf waar iedereen zich thuis voelt. “Wij willen de komende 100 jaar ook nog kunnen bestaan, dus nu is het moment om te laten zien hoe wij daaraan gaan bijdragen!”
Wij nemen je graag mee in onze geschiedenis van het 100-jarige jubileum! Er is veel gebeurd in vier generaties met goede en slechte tijden zowel privé als in de markt. Lees je mee?
Ebele Hekstra is ongeveer 20 jaar als hij in 1925 start met het rietdekkersbedrijf. Het was economisch gezien een moeilijke periode met als dieptepunt de beurscrash op de New York Stock Exchange, ook wel Zwarte Donderdag genoemd. Ebele weet van doorzetten en zijn bedrijf overleeft de daaropvolgende crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog. Hij werkt in deze tijd met 2 of 3 medewerkers in het bedrijf, voornamelijk seizoenswerkers.
Ebele Hekstra is getrouwd met Jelske. Het gezin bestond verder uit Romke, Feije, Annie en Henk. Zoon Romke trouwt in 1955 en verhuist met zijn vrouw naar de Haadwei, naast de Christelijke Gereformeerde Kerk in Damwâld. Ondertussen verhuist Ebele met het bedrijf naar de Nijewei in Damwâld. Zijn andere zoon Feije is geëmigreerd naar Amerika. Zoon Romke werkt nu ook in het bedrijf van zijn vader.
Het gaat goed met het rietdekkersbedrijf. Door de reizen naar zoon Feije in Amerika raken ze geïnspireerd door de vele mooie woningen. Dit willen ze thuis ook wel! In 1965 laten ze een fraai nieuw huis bouwen met het bedrijf erbij gevestigd. Ebele kan maar kort genieten van zijn nieuwe woonoord. Begin 1968 overlijdt hij al, op pas 63-jarige leeftijd. Tot kort voor zijn overlijden was hij altijd nog werkzaam in het rietdekkersbedrijf. Romke neemt de zaak over en zet de rijke familietraditie met toewijding en vakmanschap voort.
Door een ruilverkaveling is het rietdekkersbedrijf verhuisd naar een boerderij aan de Willemstrjitte in Murmerwoude, waar het bedrijf in 2025 nog steeds gevestigd zit. Romke laat hier een grote opslagloods bouwen voor het riet. Er werken op dat moment tiental medewerkers bij de VOF ‘Hekstra’s Rietdekkersbedrijf’. Rietdekken blijft nog steeds de hoofzaak, al worden er steeds meer timmer- en verbouwklussen op diverse boerderijen gedaan. Romke’s zonen Ebele en Johan lijken eveneens al jong geknipt voor het rietdekkersbedrijf.
In november 1975 reizen Romke en zijn zoon Johan af naar het ‘Hollandse dorp’ in Amerika. Via Feije Hekstra, Romke’s broer die ondertussen al 25 jaar in Amerika woont, kruizen de paden van Harry Nelis (eigenaar van het themapark Dutch Village) en Romke. Het Hollandse dorp is volgens Harry pas echt af, als er een rieten dak op één van de bouwwerken pronkt. Drie weken lang zijn ze aan het rietdekken in dit themapark. Het riet reist per boot met hen mee.
Romke wordt ziek. Hij neemt afscheid van zijn bijdrage in de lokale politiek en daardoor is het ook tijd dat zijn zonen Ebele en Johan intrede gaan doen in het rietdekkersbedrijf. Johan stapt in 1978 in, zijn broer Ebele volgt enkele jaren later. Er wordt zo weer een nieuwe fase van het familiebedrijf ingeleid.
Ebele heeft de nodige ervaring in de bouwwereld en toen een bouwbedrijf en bouwmaterialenhandel te koop kwam te staan, wilden de broers Hekstra dat wel overnemen. De financiering bleek lastig, dus zien ze er alsnog van af. Ebele besluit het zelf op te pakken, nam een aantal timmerlieden aan en laat diverse huizen bouwen. Zo ontstaat ‘Fries Aannemersbedrijf bv’ dat verbouwingen en renovaties uitvoert.
Romke Hekstra overlijdt op pas 61-jarige leeftijd. Nu komt het bedrijf echt in handen van Johan en Ebele, die vanaf dat moment ook de contacten met opdrachtgevers moeten onderhouden. Via oom Feije krijgt het bedrijf ook weer een opdracht in Amerika. Dit keer moet de Tulip Farm voorzien worden van patentriet. Het wordt een Hollandse boerderij met een eigen uitstraling.
Een opmerkelijke ontwikkeling is zichtbaar in de wereld van het rietdekken. Kunstriet maakt zijn opmars. Begin jaren ’90 stromen de verzoeken binnen. Trots legt Johan de hand aan het eerst kunstrieten dak in Friesland. Als de vraag nog meer toeneemt, begint de familie Hekstra in 2000 ‘Patentriet Nederland bv’.
Vanaf 2010 is het verplicht om een energielabel beschikbaar te stellen bij de verkoop of verhuur van een pand. In rap tempo worden woningen van woningbouwverenigingen doorgelicht en gerenoveerd tot een betere isolatie. Johan en Ebele zien een niet te missen kans en stappen in de wereld van dakrenovaties. Zo worden ze verantwoordelijk voor het hele dak, vanaf de gording tot en met de nok en alles wat er tussenin zit.
De zoon van Ebele, Romke, besluit zijn eigen weg te volgen binnen de bouwwereld en na ervaring opgedaan te hebben bij Bouwbedrijf Lont en bij Van Wijnen droomt hij ervan om een unieke bouwer te worden door het anders te doen. In 2017 ontstaat het idee om het familiebedrijf over te nemen. Johan en Ebele wilden eigenlijk geen kinderen in de zaak, om onderlinge problemen te voorkomen. Maar na overleg met alle Hekstra’s wordt besloten dat Romke het familiebedrijf voortzet. Met het winnen van een pitch om 8 nieuwe woningen te bouwen maakt hij een vliegende start.
Alle disciplines worden samengebracht onder ‘Hekstra bv’. Rietdekkers, bouwers, dakmeesters én het nieuwe, in 2019 opgezette, prefab. Romke zette een eigen prefab afdeling op, waarbij de constructies van hout in de werkplaats worden gemaakt en op de bouwplaats in elkaar wordt gezet. In 2020 breekt de coronacrisis uit, dit is de eerste stap die gemaakt wordt om terug te gaan naar de basis, naar wat echt belangrijk is. Een thuis, maar ook een werkplek waar je je thuis voelt.
En dan zijn we ineens 100 jaar verder. Elke discipline is uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel van het bedrijf Hekstra. We zijn begonnen als rietdekkers en werkten met lokale producten die we van het land haalden. Het is nu tijd dat we terug moeten naar onze roots. We moeten gaan werken met pure en lokale producten om te kunnen bouwen. We willen een gezond familiebedrijf zijn, waarin we met bouwsystemen werken die gebaseerd zijn op eerlijke en natuurlijk materialen. We willen zeker nog 100 jaar bestaan. Dat betekent dat we nu moeten gaan veranderen om dat te kunnen realiseren. Wij willen de makers van verandering zijn!
Om dit jubileum te vieren, blikken we terug met 100 verhalen. Verhalen die de kern van Hekstra laten zien: onze projecten, uitdagingen, successen en vooral de mensen die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. Van de eerste projecten tot de nieuwste duurzame innovaties. Elk verhaal is een stukje geschiedenis, een bewijs van onze groei en een inspiratie voor de toekomst.
Deze verhalen nemen je mee door de tijd, van het Hekstra van toen tot het Hekstra van nu. Samen laten we zien hoe we in 100 jaar niet alleen hebben gebouwd aan stenen, maar vooral aan vertrouwen, relaties en verandering.
Denk jij ook dat wij als bouwers van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw bouwplannen? Laten we het samen ontdekken en kijken wat de beste werkwijze voor jou is. Sjoerd helpt je hier graag bij! Als projectleider ‘Bouwers’ kan hij als de beste met je meedenken en jouw woonwens boven tafel krijgen.