Heb jij een kaal stuk grond en wil je daar de woning van je dromen op laten zetten? Jouw thuis, jouw plek, precies zoals je het wil? Wij denken graag met je mee om jouw ultieme thuisgevoel te realiseren. Wil je traditioneel, landelijk, modern of een duurzame schuurwoning? Maar we denken ook mee in praktische zaken, zoals een vergunning en subsidies. Binnen het bouwen van een nieuwbouwwoning zijn ontzettend veel opties. En naast de buitenkant, heb je ook nog een binnenkant. Samen met onze partners zorgen we voor een plaatje van een exterieur en een goede basis aan loop- en zichtlijnen in het interieur.
Je staat aan het begin van het bouwen van een huis. Maar hoe pak je dat nou aan? Wij hebben een aantal stappen voor je in een goed overzicht neergezet. Succes!
Bouwplannen maken voor je toekomstige (t)huis begint aan de keukentafel. Nieuwbouw betekent dat alle keuzes open liggen. Je moet ontzettend veel kiezen, dus ga eerst na: wat willen we? Welke stijl? Ga je aan de slag met een architect of kies je een cataloguswoning? Een nieuw huis laten bouwen is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Zoek inspiratie en ga jouw nieuwe woning creëren zoals je het graag wilt hebben. Houd er wel rekening mee dat je wensen eventueel moet aanpassen, je hebt altijd te maken met bouwregelgeving of gemeentelijke bestemmingsplannen.
Je wensen zijn vastgesteld, dan is het nu tijd om het gesprek aan te gaan met ons als aannemer. We gaan jouw voorkeuren bespreken en kijken naar de bouwmethode (bijvoorbeeld traditionele bouw of prefab), de bouwgrond en de mogelijke duurzame keuzes. Bij nieuwbouw is veel mogelijk, dus het is goed om jouw woonwensen te laten beoordelen door een aannemer. In dit gesprek gaan we ook alvast naar de verschillende kosten kijken en of het realistisch is bij jullie budget, maar ook naar de bepalende kaders die gelden voor jouw kavel (denk aan een kavelpaspoort of de inspraak van een welstandscommissie).
Samen met de architect gaan we aan de slag met het ontwerp van jouw nieuwbouwproject. Jouw voorkeuren worden vertaald in een schets. Wist je dat we binnen Hekstra ook een interieuradviseur aan het werk hebben? Zij gaat meekijken in dit proces en advies geven over de indeling van het huis. Zo worden dus ook de ideale loop- en zichtlijnen meegenomen in je nieuwe huis. Vanuit dit eerste ontwerp volgt ook de eerste offerte, met inzicht in de bouwkosten.
Voordat jouw nieuw huis gebouwd kan worden, moet er eerst nog veel geregeld worden. Denk aan de (bestaande) bouwvergunning die aangevraagd moet worden bij de gemeente. De gemeente beoordeeld of jouw nieuwe huis ook daadwerkelijk gebouwd mag worden. Wij helpen je graag bij deze aanvraag en ondersteunen je bij de verschillende factoren die hier bij komen kijken. Als alles akkoord is, gaan we aan de slag met het voorbereiden van de bouw.
Tijdens het bouwen van je nieuwe huis houden wij je op de hoogte van de voorgang. Dit noemen wij ook wel kopersbegeleiding tijdens het nieuwbouwproject. Dit houdt in dat we regelmatig met jou om tafel gaan zitten en je meenemen vanaf de koop tot aan de oplevering. Tijdens deze gesprekken hebben we het nog over ruwbouwbeslissingen, de afwerking van je woning, elektra enzovoort. Voor al je vragen kun je tijdens het bouwen van je woning bij ons terecht.
Dit is de vraag die iedereen zich afvraagt: wat kost een huis bouwen eigenlijk? Je kan misschien ook meteen wel indenken dat er geen standaard antwoord is op deze vraag. Het is allemaal afhankelijk van jouw woonwensen en het type huis dat je wil laten bouwen. Gaat het om een vrijstaande woning? Hoe groot is het woonoppervlak en hoe energiezuinig wil je jouw nieuwbouwwoning laten zijn? Allemaal vragen die invloed hebben op de totale kosten voor het bouwen van je nieuwe woning.
Naast de daadwerkelijke kosten van de bouwgrond, de materialen en de manuren, zijn er natuurlijk ook bijkomende kosten. Denk aan constructeurskosten en aansluitkosten. We zullen deze kosten zo goed mogelijk in beeld brengen, zodat er voor jou geen financiële verrassingen ontstaan.
Er kan veel, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je woning, de (luxe) materialen en andere keuzes die je maakt. Het beste is om direct een oriënterend gesprek met ons in te plannen.
Nieuwbouw kan in verhouding goedkoper zijn dan bestaande bouw. Vaak is de aanschaf wel iets duurder, maar heb je er op langere termijn veel meer profijt van. Je bent energiezuinig en hebt verder geen tot weinig onderhoud. Met bestaande bouw moet je vaak nog verbouwen.
Er zijn geen subsidiemogelijkheden voor nieuwbouwwoningen, dit heeft er mee te maken dat vanuit de bouwregelgeving een duurzame woning al verplicht is. Alle nieuwbouwprojecten zijn voorzien van een lucht- of aardwarmtepomp, zonnepanelen en hoogwaardige isolatie. Dit is een groot verschil ten opzichte van verbouwen. Hiervoor zijn wel verschillende subsidiemogelijkheden.
Al onze woningen worden gebouwd onder Woningborg. Dit is een overkoepelende organisatie die de koper bescherming en afbouwgarantie biedt in het geval van faillissement van de aannemer. Iedere woning wordt opgeleverd met een Woningborg-certificaat.
Het aanbrengen van wijzigingen tijdens het bouwen van een huis is tot op een zekere hoogte mogelijk. Sommige bouwonderdelen vragen enige werkvoorbereiding en levertijd waardoor een wijziging niet wenselijk is. Wij proberen hierin altijd mee te denken en zo flexibel mogelijk in te zijn.
Een nieuw huis is energiezuinig, comfortabel, geheel naar eigen smaak in te delen en in te richten en je hebt nauwelijks onderhoud.
Denk jij ook dat wij als bouwers van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw bouwplannen? Laten we het samen ontdekken en kijken wat de beste werkwijze voor jou is. Sjoerd helpt je hier graag bij! Als projectleider ‘Bouwers’ kan hij als de beste met je meedenken en jouw woonwens boven tafel krijgen.
Denk jij ook dat wij als bouwers van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw bouwplannen? Laten we het samen ontdekken en kijken wat de beste werkwijze voor jou is. Sjoerd helpt je hier graag bij! Als projectleider ‘Bouwers’ kan hij als de beste met je meedenken en jouw woonwens boven tafel krijgen.