UILENBORDEN

Wij noemen ‘riet’ de kroon op het dak, maar een uilenbord is de kroon op het dak van een boerderij. Een uilenbord is eigenlijk niet meer dan een driehoekige houten bord dat bovenop boerderijen pronkt, maar is natuurlijk wel bedacht voor een bepaald doel. Het dak van een boerderij is in een driehoek gebouwd, waardoor er kwetsbare uiteinden ontstonden in de nok. Het uiteinde van de nokbalk moest beschermd worden tegen regen en wind en zo doende is het uilenbord ontstaan.

Maar waarom dan de naam ‘uilenbord’? Vroeger wilden de boeren in Friesland graag dat er uilen in hun schuur nestelden, dat waren namelijk goede muizenvangers. In het uilenbord zit een vlieggat waardoor de uilen de ruimte tussen het uilenbord en het dak konden gebruiken voor een nest.

In verschillende gebieden heeft het uilenbord zijn eigen kenmerken. Maar er zijn altijd twee elementen die in elk bord terugkomen: de makelaar en twee zwanen. Per streek zijn deze op een eigen manier vormgegeven. Vroeger kon je aan de vorm en kleur van het uilenbord zien of de boer eigenaar was van de boerderij (groene harp) of dat hij het gepacht had (witte harp). Tegenwoordig is het alleen nog bedoeld als afwerking van het dak en natuurlijk als de kroon op de boerderijen.

Wil je weten hoe de uilenborden in midden Friesland eruit zien? Is er een versierde balk of een gekromde hals? Wij hebben alle mogelijke uilenborden voor je op een rij gezet. 
Download hier het overzicht van alle uilenborden in Friesland.

VERSCHILLENDE TYPES UILENBORDEN

Er zijn verschillende types uilenborden; de kunststof uilenborden en de houten variant. 

Hekstra - uilenbord

Kunststof uilenborden

Wij kunnen kunststof uilenborden maken en leveren. Kunststof uilenborden geven een langere levensduur, minder onderhoud en dus meer plezier! Dé oplossing om nooit meer naar boven te hoeven klimmen om het uilenbord te verven. Heb je specifieke wensen, bijvoorbeeld over welke makelaar erop moet of welke kleur het moet worden? We bespreken graag de mogelijkheden met je.

uilenbord friesland

Houten uilenborden

Wil je alsnog een traditionele houten uilenbord? Wij hebben een eigen werkplaats waarin onze eigen vakmannen elke dag druk bezig zijn met hout. Zij kunnen een prachtig uilenbord maken die helemaal naar jouw wens is. We bespreken graag de mogelijkheden met je.

SAMEN BOUWEN?

Droom je altijd al van een rieten dak, maar vind je het moeilijk om jouw droom concreet te maken? Laat ons je helpen en laten we samen naar de mogelijkheden kijken. Romke Alle Wielstra is onze man als het over riet gaat, hij kan als de beste met je meedenken en jouw dromen over een rieten dak boven tafel krijgen.

Romke Alle Wielstra

SAMEN BOUWEN?

Denk jij ook dat wij als bouwers van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw bouwplannen? Laten we het samen ontdekken en kijken wat de beste werkwijze voor jou is. Sjoerd helpt je hier graag bij! Als projectleider ‘Bouwers’ kan hij als de beste met je meedenken en jouw woonwens boven tafel krijgen.

Romke Alle Wielstra

BEKIJK ONZE EERDERE PROJECTEN

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: