Biobased isoleren in Easterlittens

Begin september zijn wij begonnen met de dakrenovatie in Easterlittens voor thuiscorporatie Elkien. Hierbij schakelde Lont ons in om de daken van 13 woningen te isoleren met Friese vezelhennep. Dit duurzame isolatiemateriaal biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele isolatiematerialen.

  • Beter voor het klimaat: 11% van de wereldwijde CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door de productie van bouwmaterialen. Door chemische isolatiematerialen te vervangen met biobased alternatieven
    verminderen we de CO2 uitstoot.
  • CO2 opslag: Biobased isolatiematerialen zoals hennep slaat CO2 op. De plant neemt tijdens de groei CO2 uit de lucht op. Ze nemen meer CO2 op dan er wordt uitgestoten in het proces.
  • Hernieuwbaar: Hennep is hernieuwbaar en kan lokaal worden geteeld. Hiermee wordt de duurzame ontwikkeling van de agrarische sector in Friesland ondersteunt.
  • Isoleert uitstekend: Biobased materialen isoleren uitstekend. Door onze eigen innovatieve dakelement kunnen we aan de isolatiewaarde voldoen, inclusief de nieuwbouweis van r=6,3.
  • Comfortabel wonen in de zomer: Waar traditionele isolatiematerialen goed isoleren tegen de koud, zijn ze minder effectief in het bestrijden van warmte. Het dak is hierin belangrijk, aangezien 40% van de warmte in de zomer toetreed via het dak. Het isolatiepakket van ons biobased dak houdt 3 keer langer warmte buiten ten opzichte van traditionele isolatiematerialen. Dit zorgt ervoor dat de woningen met een biobased dak profiteren van een beter binnenklimaat, waardoor bewoners comfortabeler kunnen wonen in de zomer.
  • Gezond bouwen: Tijdens het aanbrengen van chemische isolatiematerialen zoals PIR kunnen schadelijke stoffen vrijkomen die slecht zijn voor de gezondheid van de aanbrenger. Bij biobased
    materiaal is dit niet het geval, wat bijdraagt aan gezonder bouwen.
  • Gezond wonen: Bij biobased materialen worden er zo min mogelijk ethische stoffen toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat biobased daken bijdragen aan een gezond binnenklimaat.

 

De dakelementen worden prefab in onze eigen fabriek geproduceerd, waardoor het werk snel en efficiënt kan worden uitgevoerd. De dakelementen worden vooraf in de fabriek voorbereid, zodat we op locatie minimale bouwtijd en overlast voor bewoners hebben. Verder zijn de elementen losmaakbaar waardoor ze gemakkelijk aan het einde van hun levensduur te demonteren zijn. Dit draagt weer bij aan de circulariteit van de woningverbetering. Dit project zal in oktober worden afgerond.

terug naar nieuwsoverzicht

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: