/ / / / / / / / / / / / / /
De zaken lopen voortvarend onder leiding van Johan en Ebele. Op de achtergrond heeft zich inmiddels een nieuwe generatie aangekondigd met Romke, de zoon van Ebele. Romke groeit aan de Willemstraat in Damwoude op bij het bedrijf. Zijn vader Ebele heeft daar zijn intrek genomen kort na het overlijden van zijn grootvader Romke begin jaren ’90. Damwoude is dan ook z’n thuisbasis, hij is er geboren en getogen. Als zoon van een aannemer en rietdekker is hij al op jonge leeftijd ondernemend.
Op zijn 17e jaar laat Romke zich inschrijven als zzp-er en gaat voor zijn vader aan de slag als rietdekker. Hij reist het land door en gaat bij families in de kost waar rieten daken worden gelegd. Ook leert hij in deze tijd kunststof rieten daken leggen. Hij kiest voor opleidingen en een werkomgeving om z’n toekomst vorm te geven. “Je moet jezelf redden”, zegt zijn vader tegen hem en geeft hem mee dat het goed is om ook bij een ander in de keuken te kijken. Romke volgt na de middelbare school de MTS en werkt tegelijkertijd als zzp-er voor het rietdekkersbedrijf. Als zijn vader de facturen betaalt, bewaart hij de helft voor hem als ‘reserve’. Zo kan hij niet alles uitgeven… Daarna volgt hij de HBO-opleiding ‘Makelaardij’ in Groningen en loopt dan stage bij bouwbedrijf ‘Lont’. Voor dat bedrijf verricht hij ook werkzaamheden als zzp-er. Dat bevalt beide goed.
Bij ‘Lont’ krijgt hij als 24-jarige al een baan aangeboden als assistent-projectontwikkelaar. Arjen Lont is zijn leermeester en Romke verschijnt altijd ‘strak in pak’ op het werk. Want voor architecten en gemeenten is hij wel een jonge opdrachtgever… Zo groeit hij door tot projectontwikkelaar en wordt op z’n 28e jaar lid van het Management Team (MT) bij ‘Lont’. Hij is dan verantwoordelijk voor de commercie en de projectontwikkeling. Het is een hele mooie tijd, waarin hij zich sterk ontplooid.
Als ‘Lont’ een grote opdracht binnenhaalt om voor een woningbouwcorporatie een groot aantal woningen te renoveren, zoekt het bouwbedrijf naar betrouwbare partners om deze grootschalige klus te kunnen klaren. De firma Hekstra ‘pitcht’ mee en verwerft als onderaannemer het renovatiewerk voor het dak. Zo ontstaat tussen de partijen een langdurige en goede relatie.
Romke maakt bij ‘Lont’ samen met Arjen Lont en zijn zoon Jetze Lont enige tijd deel uit van het MT. Als Jetze de zaak van zijn vader overneemt, verzet Romke de bakens. Hij komt in dienst bij ‘Van Wijnen Noord’, dat vaak samenwerkt met ‘Lont’. Daar wordt hij ‘Directeur Projectontwikkeling Noord’. Hij leidt er grote woningbouwprojecten door het hele land, waarbij de ontwikkeling van comfortabele leefomgevingen centraal staat. Als hij na 3 jaren een volgende stap binnen Van Wijnen kan maken, komt het familiebedrijf Hekstra om de hoek kijken. Het ‘momentum’ is aangebroken om de handen ineen te slaan.
Want Romke droomt ervan om een unieke bouwer te worden, door het anders te doen. Maar wel met een eigen bedrijf… Daarom ontstaat in juni 2017 het idee om het familiebedrijf Hekstra over te nemen. Johan en Ebele willen eigenlijk ‘geen kinderen’ in de zaak, om onderlinge problemen te voorkomen. Maar ze staan er voor open en schakelen een extern in om het proces te begeleiden. Alle kinderen van de familie worden gevraagd om hun mening. Na overleg wordt besloten dat Romke het familiebedrijf alleen voortzet. Hij pakt de zaak voortvarend op. Na de zomer schrijft hij in op een prijsvraag voor de bouw van 8 woningen en wint die. Er lopen op dat moment zo’n tien timmerlieden en 10 rietdekkers rond bij het bedrijf, maar de afdeling ‘bouw’ is klein. Met deze nieuwe opdracht krijgt de zaak een impuls en maakt Romke Hekstra een vliegende start.
Deze tekst is afkomstig uit het onderzoek naar 100 jaar Hekstra. Heb je een leuk idee voor één van deze 100 verhalen? Omdat je er zelf onderdeel van bent geweest of graag meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Mail dan naar info@hekstra.nl