Wat ooit begon als een simpel vakantiebaantje mondde uit in een carrière die nu al ruim dertig jaar duurt. Romke Alle Wielstra had andere plannen voor de toekomst, maar het werken met riet liet hem nooit meer los.
,,Eigenlijk ben ik nog steeds een vakantiewerker, want ik ben nooit meer weggegaan”, lacht Romke Alle. Als zestienjarige jongen kwam hij bij Hekstra terecht en een andere werkgever heeft hij sindsdien nooit meer gehad. Hij was eerst nog wel van plan om verder te leren, maar het werken met riet won het van de studieboeken. ,,Ik liep mee met de rietdekkers en leerde van hen constant nieuwe dingen.” De jaren vlogen voorbij en uiteindelijk wist Romke Alle werkelijk alles over dit natuurlijke materiaal. Sloeg toen de verveling toe? Zeker niet, want er kwam iets nieuws op de markt: patentriet.
Johan Hekstra stond destijds aan het roer van Hekstra en zag mogelijkheden. Voor een beetje pionieren deinsde hij niet terug en hij vroeg aan Romke Alle of hij zin had om deze nieuwe manier van werken samen uit de grond te stampen. Daar hoefde Romke Alle niet lang over na te denken en dus bracht Hekstra als één van de eersten van Nederland patentriet op de markt.
,,Het was een fantastische uitdaging. Het grote voordeel van patentriet is dat het van kunststof is gemaakt. Daardoor is het onderhoudsvriendelijk. Een ander voordeel is dat het ook toepasbaar is op daken die niet de juiste helling hebben.” Toch waren er in de begintijd ook genoeg kinderziektes en viel er veel te leren over dit nieuwe materiaal. Maar de Hekstra’s gingen daar vol overgave mee aan de slag en zorgden ervoor dat de kinderziektes als sneeuw voor de zon verdwenen. Het patentriet werd een groot succes en verspreidde zich als een olievlek over Nederland. ,,We waren veel onderweg en kwamen overal. Van rijke buurten tot chalets op vakantieparken.”
Na tien jaar patentriet was Romke Alle toe aan een nieuwe uitdaging. En die kwam er: hij bleef in het riet, maar nu als uitvoerder. Rustig opstarten in zijn nieuwe functie was er niet bij want er kwam meteen een ontzettend groot project op zijn pad: maarliefst 600 vakantiehuisjes van vakantiepark Hof van Saksen in Rolde moesten worden voorzien van een dak. ,,Het was een prachtig mooi project. Met zestig rietdekkers waren we daar aan het werk”, vertelt Romke Alle enthousiast. ,,Het had natuurlijk ook haast, want zodra de huizen getekend waren, waren ze ook al verhuurd. Tijdens deze uitdaging ontdekte ik dat het mij wel ligt, een project aansturen en begeleiden.”
Inmiddels runt de vakantiehulp van toen de gehele afdeling riet binnen Hekstra. In 2017 nam Romke Hekstra het stokje over van zijn oom en zijn vader en werden de rollen binnen het familiebedrijf opnieuw verdeeld. Dat Romke Alle het riet zou gaan doen kon bijna niet anders. ,,Het voelt een beetje alsof het mijn eigen bedrijf is, maar dan binnen een groter bedrijf. Ik regel alles. Ik ga overal langs, neem de klussen aan, ik begeleid alles en lever de projecten uiteindelijk ook op. Het totaalpakket dus.”
Op de vraag welke projecten hij het leukst vindt hoeft hij niet lang na te denken. ,,Ik vind elk project weer mooi. Maar de projecten voor particulieren vind ik het allerleukste vanwege het persoonlijke contact. Je hebt veel te maken met de mensen die er echt gaan wonen. Zij willen iets en wij maken het dan precies zoals ze het willen, daar word ik heel blij van. Iedereen heeft weer zijn eigen verhaal en wij leveren graag een huis af waar de bewoners een echt thuisgevoel ervaren.”
Na 32 jaar is Romke Alle het werk nog lang niet zat en hoopt hij tot zijn pensioen bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van Hekstra. ,,Want het is gewoon een fantastisch mooi bedrijf.” En na al die jaren zegt hij ook nog steeds geen nee tegen een nieuwe uitdaging. ,,Ik vind het belangrijk om altijd door te gaan met innoveren en kansen te zien en dat om te zetten in succes. Net zoals ik in het begin met het patentriet heb gedaan.” Ideeën voor de toekomst zijn er ook al. ,,Misschien wel iets met groene daken, dat lijkt me nog wel wat.”
Rietdekken is een eeuwenoude manier van dak bedekken, maar is nog steeds actueel. Bij vakantieparken is het echt een trend om woningen aan te kleden met een rieten dak. Niet alleen bij Hof van Saksen zie je veel rieten daken, maar ook bij vakantiepark Sluftervallei op Texel en resort Duynzicht in Julianadorp. Het oogt heel natuurlijk en straalt daardoor rust uit. Tegelijkertijd heeft riet een luxe uitstraling. Romke Alle: ,,Ik denk dat als mensen uit de Randstad op vakantie willen, dat er dan wel gekeken wordt naar de uitstraling van zo’n vakantiehuis. Een rietendak geeft dan toch wel net dat stukje extra.”
Een rietendak oogt misschien traditioneel, maar vergis je niet. Binnen de wereld van het riet is er steeds meer mogelijk en komen er voortdurend nieuwigheden op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld tegenwoordig veel meer mogelijkheden in nokafwerkingen. In plaats van een keramische nokvorst zie je nu steeds vaker een zetstuk van aluminium, zink of cortenstaal. ,,Wel bijzonder”, vindt Alle Romke. ,,Want een rietendak is ooit vanwege armoede ontstaan. Tegenwoordig is het een luxe product, zijn er veel mogelijkheden en hangt er ook wel een prijskaartje aan. Het is heel erg arbeidsintensief.”
Als zo’n luxe rietendak eenmaal ligt is het belangrijk dat het goed verzorgd en onderhouden wordt. ,,Een rieten dak is eigenlijk net als een huisdier”, aldus Romke Alle. ,,Als je niet goed op je huisdier past, dan verwaarloos je het beestje en gaat het uiteindelijk dood. Dat is met een rieten dak net zo. Maar als je er goed op past, dan houd je altijd heel veel plezier van je mooie dak.”